perjantai 4. syyskuuta 2009

Orpokoti, häät ja ensimmäinen kuukausi

Vähän reilu viikko sitten saavuttiin vihdoin orpokotiin, ajettiin tänne pikkuautolla, joka oli rahdattu täyteen meidän ja taiwanilaisten matkatavaroita, niin että meillä ei ollut kuin juuri ja juuri tilaa hengittää. Onneksemme Aishwarya sijaitsee aika lähellä Thamelia, joten matka ei ollut pitkä!


Petri Roald Dahlin parissa.


Blogitekstin tuunausta.

Orpokoti on kolmikerroksinen rakennus, jossa on pieni piha, jossa lapset välillä tekee läksyjä ja leikkii, ulkona on myös ulkovessa jota lapset käyttää ja pesupiste jossa pestään yhtälailla lapset, tiskit ja pyykit, kaikki kylmällä vedellä.
Sisällä on eteinen, jossa on lasten leluja ja sandaaleita ja toimistomainen nurkkaus, sekä ensimmäisessä kerroksessa on myös olohuone ja rukoushuone ja pienen pieni keittiö. Kakkoskerroksessa on tyttöjen ja poikien huoneet, lapset nukkuu kerrossängyissä niin että kaksi lasta nukkuu aina samalla pedillä, paitsi ihan kaikista pienimmät nukkuu siskonpedillä lattialla sillä ne kastelevat vielä välillä sängyn nukkuessaan. Aamaa nukkuu yleensä tyttöjen huoneessa, mutta koska hänen isänsä on ollut sairaalassa hän on viettänyt siellä paljon aikaa. Kakkoskerroksessa on myös sisävessa ja suihku ja yksi vapaaehtoisen huone, sekä huone jossa nukkuu Aamaan poika.
Kolmannessa kerroksessa on varasto, sekä toinen vapaaehtoisen huone jossa minä ja Petri nukumme, täällä tulee myös nukkumaan kaksi muuta suomalaista vapaaehtoista kun ne saapuvat pian. Kolmannessa kerroksessa on myös pääsy katolle, jossa kuivatetaan pyykkiä.


Aishwarya portilta kuvattuna.

Lapsia täällä on vajaa kolmekymmentä, joista nuorimmat ovat kolmen vanhoja ja vanhimmat 15-vuoden ikäisiä. Lapset yleensä heräävät viiden aikoihin, ja he kuulema voimistelevat ensimmäisenä. Minä ja Petri herätään yleensä vasta kuuden aikoihin ja onnistutaan kömpimään alakertaan aikaisintaan puoli seitsemältä, joten ei aamun ensimmäisistä rutiineista kauheasti tiedetä. Aamuisin lapset rukoilevat ja oleilevat olohuoneessa, ja kahdeksan aikoihin syödään ruoka, eli daal bhatia. Sitten puetaan lapset koulupukuihin, ja siinä yhteydessä mietitään miten vuorokauden aikana onkin sattunut niin että kolmasosan pienempien lasten kravaatit tai vyöt tai kengät on hukassa. Kymmeneksi viedään lapset kouluun, lähes kaikki lapset käyvät samaa koulua, vain yksi käy erityiskoulua sillä hänellä on puheenkehitysongelmia. Nuorimmat lapset pääsevät koulusta kolmelta, jolloin haemme ne Petrin kanssa koulusta. Aluksi tämä tuotti ongelmia, sillä emme millään muistaneet lasten nimiä, ja koulupuvuissa tuntui että kaikki lapset näyttävät samalta. Jännitimme että tuommeko tänään juuri oikeat lapset koulusta.


Länsimainen rukoushuone...


...ja itämainen rukoushuone vieri vieressä! Näin eri kulttuurien palvontamenot kohtaavat.

Koulun jälkeen lapset tekevät läksyjä, ja autamme niissä. Ihan pienimmätkin lapset saavat yleensä kaksi tai kolme läksyä, englannin opettelua, länsimaisten numeroiden harjoittelua tai nepalin aakkosten kopiontia. Yleensä läksyjen tekemiseen liittyy valtava ruljanssa, joku on unohtanut kynänsä tai se on liian lyhyt, jollain ei ole pyyhekumia ja sitä lainaillaan, tai sitten ei ole teroitinta ja toinen lapsi ei suostu lainaamaan. Eilen nuorempien läksyjen tekoa yritettiin nopeuttaa sillä että minulle ja Petrille annettiin neljä lyijykynää ja pyyhekumi, joita meidän piti lainata jos lapsilla ei ole kynää. Noh, tämä aiheutti kriisin sillä yhtäkkiä kellään ei muka ollut kynää, tai se oli liian lyhyt tms. Yksi jopa yritti pihistää Petriltä tällaisen kynän, kun se on niin kaunis ja valkoinen jne. En olisi ikinä arvannut että meidän Suomesta tuomat HUMAK-kynät olisi näin suosittuja! Kun tullessamme tänne jotkut vanhimmista saivat HUMAK-kuulakärkikynät saatiin osaksemme paljon kiitosta, kun kynät olivat niin hienoja. Hih!

Läksyjen teon jälkeen yleensä leikimme lasten kanssa kuuteen asti, ja tämän jälkeen lapset taas rukoilee. Ennen seitsemää yleensä syödään illallinen, eli jälleen daal bhatia. Olen ymmärtänyt Aamaan puheista että lapset yleensä menevät nukkumaan kahdeksalta, mutta ilmeisesti anarkiahenki on vallannut lapset hänen ollessa poissa, sillä seitsemän jälkeen kun yleensä livahdetaan omaan rauhaan niin melutaso saattaa olla vielä aika kova, eikä se taatusti rauhotu vielä kahdeksaksikaan...

Mitä muuta sitten olemme tehneet?
Ensimmäisinä päivinä olimme ihan hirvittävän väsyneitä koko ajan, saatoimme nukkua kymmenen tai yhdentoista tunnin yöunet, ja silti lasten ollessa koulua torkkua vielä pienet päiväunet, ja silti saattoi väsyttää. Nyt unentarve on vähentynyt, mutta ei meille silti tuota vaikeuksia mennä ennen yhdeksää nukkumaan kun pimeäkin tulee niin aikaisin.
Olemme myös päässeet osallistumaan nepalilaisiin hääjuhliin. Parin ensimmäisen päivän jälkeen meiltä kysyttiin että haluttaisiinko tulla meidän host-siskon sedän, eli Aaman veljen häihin, ja tottakai halusimme. Meillä oli kuitenkin pieniä vaateongelmia, sillä mitään varsinaisia juhlavaatteita meillä ei ollut mukana, minä onneksi onnistuin noitumaan omista ryysyistäni jotakin, ja Petrille lainattiin vaatteita joten ongelmat ratkesivat.


Nuoripari valmiina juhliin. Petri on lainahepenissä, joka kuitenkin sai paidan lahjaksi, koska se kuulema istui niin hyvin hänelle.

Nepalilaiset naiset ei kuulema usein meikkaa, mutta juhlissa asia on ilmeisesti täysin eri. Host-siskomme oli kutsunut serkkunsa tyttären meikkaamaan talon naisia (lapsista tosin vain muutama osallistui juhlaan). Myös minulta kysyttiin haluanko meikata, ja selittelin että minä en usein kauheasti meikkaa, mutta ei se mitään auttanut. Murrosiän kynnyksellä olevat tytöt olivat niin innoissaan meikeistä ja juhlista että loppujen lopuksi lähdin talosta niin että minulla ei varmasti ikinä ole ollut niin paljon meikkiä naamassani. Tyttöjen mielestä se oli aivan ihastuttavaa, ja monet halusi ottaa yhteiskuvia kun näytin kuulema ihan nukelta.
Varsinaiset hääjuhlat olivat todella värikkäät, ne järjestettiin koulun liikuntasalissa, mikä oli vuorattu kankailla ja valoilla. Ihmisiä oli paikalla paljon ja lähes kaikkia piti käydä tervehtimässä, varsinainen juhlapari mielestäni hukkui hyvin tähän kaikkeen sillä en ensiksi tajunnut että olin jo tervehtinyt hääparia, ja sitten tilanne olikin jo ohi! Juomiksi tarjoiltiin niinkin länsimaisia juttuja, kuin limsaa, kaljaa ja punaviiniä, ja pöytiin tuotiin pieniä naposteltavia ja paikalla oli myös noutopöytä. Juhlissa oli aika paljon muitakin länsimaisia, ja morsinakin oli itävaltalainen, joten luulen että esimerkiksi juhlajuomana tarjottava kalja selittyi tästä kulttuurisesta coctailista. Suhtauduimme syömisiin varauksella, sillä emme tienneet mikä kaikki on kasvista, mutta maisteltiin esim maustettuja tulisia pähkinöitä ja paistettuja perunoita ym. Juhlista lähdettiin jo vähän kymmenen jälkeen, ja loppuillan huvitus minulla olikin pestä pois kauhea määrä pakkelia palasaippuan avulla.


Bileet!

Pari päivää sitten pääsimme myös tutustumaan Nepalilaiseen elokuvaan, kun ilmeisesti aika kuuluisa elokuvan päänäyttelijä oli lahjoittanut orpokodille elokuvaliput. Menimme 20 lapsen kanssa muutenkin täynnä olevalla minibussilla Jamaliin niin että minun sylissäni istui kaksi lasta päällekäin. Pääsimme teatteriin juuri viimetipassa, ja harhailimme istumaan pilkkopimeässä. Tarina oli romanttinen tarina nyrkkeilijästä joka rakastuu naiseen joka on juuri tappanut miehen joka oli yrittänyt raiskata hänet, sitten pari karkaa ja juoksee karkuun poliisia ym. Tekstityksiä elokuvassa ei tietenkään ollut, mutta se oli mielestämme aika helppo seurata. Yllätyksenä tuli nepalilaisten elokuvaan eläytymiskulttuuri, salissa vihelleltiin ja huudettiin paljon jännittävissä kohdissa. Meillä oli kuitenkin todella hauskaa ja olimme otettuja että meidät kutsuttiin mukaan.

Nyt kun ensimmäinen kuukausi Nepalissa alkaa olla kohta elätty voi hyvin summata että hauskaa on ollut, eikä ole lainkaan harmittanut että lähdettiin. En omasta mielestäni ole vielä kokenut mitään karmeaa negatiivista kulttuurishokkiakaan, vaikka välillä jotkin asiat ottavatkin päähän, mutta se on luonnollista. Yleensä nämäkin fiilikset tulevat kun on nälissään ja verensokeri on alhaalla. Etenkin Chitwanista tullessa, 12 tunnin bussimatkan ja muutaman keksin jälkeen Petrin teki mieli heittää niskaperseotteella ensimmäinen hihastarepijä jokeen, kun päästiin vihdoinkin Kathmaduhun. Sen sijaan osaan edelleen nauttia uusista asioista ja tavoista miten täällä toimitaan, tietenkin jotkut asiat suututtavat, niin kuin koirien kohtelu Nepalissa, mutta siihen osaa suhtautua järjellä - ei kaikki asiat Suomessakaan ole kohdillaan, miten ne täälläkään olisi?

4 kommenttia:

  1. Hyvin olette siis tulleet toimeen :) Tuosta koirien kohtelusta tuli mieleen, sama meininki on tuolla venäjällä ja virossa ainakin. Kulkukoirat on kiusankappaleita paikallisille, joka on sinäänsä ihan ymmärrettävää, ainakin omalla tavallaan. Ne seuraavat ympäriinsä, ja jos mukana sattuu olemaan jotain purtavaa niin ympärillä on kymmenen koiraa sen jälkeen. Maassa maan tavalla, eikös se näin mene.. :)

    Niin siis ollaan tulossa sitten 15.12-5.1 sinne pyörimään. Olisi kiva jos viitsisit selvitellä vähän paikallista hintatasoa? Uskoisin että sieltä löytyy hyvin paljon ihan kuidusta tehtyjä vaatteita, ja tarvitsisin tuohon ICT-asentaja koulutukseen mieluusti puuvillasta tehdyt taskulliset housut ja takin. Tekokuitua siellä tuskin pahemmin käytetään, ja sitä ei saisikaan olla koska se sulaa lievästi sanottuna ikävästi ihoon kiinni jos käy haaveri. Tietäisi vähän sitten paljonko pitää yrittää säästää / ottaa opintolainaa.


    Ja muuten uusin Professor Leighton tuli muutama viikko sitten. Minä olen kohta pelaillut tuon jo läpi :) Jos ei sinua haittaa niin voisin tuoda tuon minun pelikortin ja muut härpäkkeet sitten mukana, en tiedä onko minulla fyrkkaa kauheasti sitten jouluna ostaa sinulle omaa (Saan opintotukea + asumistukea 420e per kuukausi, ja vuokra on sen 384e + sähkö :D ). Voit minun puolesta pitää sitten vaikka ne jos en saa kehitettyä rahaa jostain. Niin ja tässä sinulle pähkinä:

    A pro golfer has the amazing ability to consistently putt distances of 3, 5, 7 and 11 feet. Strangely enough, though, those are the only distances he can putt.

    Currently, our golfer stands on the green with his ball 20 feet from the hole. What's the fewest number of strokes he can use to get the ball into the hole?

    Assume that if the ball is hit farther than the distance remaining to the hole, it will roll over to the other side without going into the cup.


    Ja tuo ei ole niin simppeli miltä se vaikuttaa :P Tässä seuraava:


    A woman in a shoe store pays for a pair of $30 shoes with a $50 bill. The clerk doesn't have change, so he goes to the shop next door to break the $50 bill. He then gives the woman her change.

    A while later, the clerk next door comes into the shoe store complaining that the bill she got from the shoe clerk was counterfeit. The mortified shoe clerk gives the other shopkeeper a $50 bil of his own in apology. Both the woman with the fake bill and the shoes she took are gone. In total, how much did the shoe-store clerk lose in dollars?


    Tässäpä teille pohdittavaa :) Laittakaa vastaukset vaikkapa sähköpostilla (Tiedätte kyllä osoitteen, en halua sitä ad-bottien saataville) niin kerron että onko vastaus oikein vai väärin. Veikkaisin että saatte nuo molemmat meinaan väärin :P

    VastaaPoista
  2. Kiva oli lukea, miten siellä on lähtenyt sujumaan. Kiinnostavia kuvia ja tekstejä - kiitos! Lämpimiä terveisiä ja hyvää vointia teille laittaa Erja yhteisestä opinahjostamme :-)

    VastaaPoista
  3. Hello nuoret Nepalissa!
    Selasin ensin kuvat ja olin saada laakin Kaislan meikistä. Luulin, että olet seonnut kuumuudessa... onneksi tekstistä löytyi hyvä selitys runsaaseen meikkiin.
    Täällä Suomessa syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen. Maaden tuomat ja teidän valkkaamat kukat puutarhalta kukoistavat kauneimmillaan.
    Katsoesani niitä muistan teidät, joten joka päivä olette mielessäni!
    Onko siellä puntaria? Näyttää siltä että olette laihtuneet -yrittäkää pitää huoli riittävästä ravinnonsaannista, jookos?
    Täitöntä eloa,
    t' anne-täti

    VastaaPoista
  4. Erja: Kiva kun olet tätä blogia lukenut! Terveisiä myös Erjalle ja muille lehtoreille Tiedepuistoon! Toivottavasti lukuvuosi on lähtenyt hyvin käyntiin.

    Anne: Joo, minä ihan järkytyin kun kävin toissapäivänä joogatunnilla (ekan kerran elämässäni, hihi!), ja kun oltiin maksamassa sitä tuntia niin huomattiin että toimistossa oli vaaka. Huomasinkin että olen laihtunut jopa parilla kilolla täällä olo aikana! Meidän on ollut aika hankala tottua paikalliseen ruokarytmiin, kun täällä tosiaan syödään vain kaksi kertaa päivässä (ja sillon jätti-isot annokset). Minä en pysty mitenkään syömään niin paljon kerralla, ja sit päivällä tulee naposteltua paljon hedelmiä ja suolakeksejä ym. Kun ei muuten pärjää iltaan asti. Käydään sentään ainakin kerran viikossa vapaapäivän yhteydessä syömässä ulkona, niin voi syödä sillon kun on nälkä, ja tietysti vähän monipuolisemmin kuin pelkkää riisiä, linssikastiketta ja lusikallisen currya. Kyllä on ollut vitamiinit meillä täällä kovassa arvossa!

    VastaaPoista

Kommentoi