maanantai 10. elokuuta 2009

Orientaation alku ja Monkey Temple

Eilen alkoi varsinainen aloitusleiritoiminta. Meitä tultiin hakemaan ennen yhdeksää, ja mentiin Kalankiin jonkinlaiseen kieltenopetus-/vapaaehtoiskeskukseen. Saimme kuulla Nepalin historiasta, tulevasta aikataulustamme ja muusta tarpeellisesta tiedosta, ja tietysti tapasimme muut vapaaehtoiset. Hienoa vihdoinkin saada kunnon aikatauluja ja suunnitelmia! Tänä vuonna täällä on ICYE:n kautta kymmenen vapaaehtoista: Ranskasta, Saksasta (Saksasta on yhteensä kolme vapaaehtoista, mikä selittyy sillä että niiden ei tarvitse maksaa osallistumismaksua), Espanjasta, Italiasta, Taiwanista ja tietysti me. Tavattiin kyllä nämä saksalaiset ja ranskalainen jo toissapäivänä kaupunki sightseeingin merkeissä, kun meidän piti kävellä Lonely planet kirjan mukainen kävelyreitti Thamelista Durbar Squarelle. Valitettavasti, (tai onneksi?) me kuitenkin harhauduttiin jossain kohtaa aika pahasti ja päädyttiin Swayambhunathille. eli Monkey templelle. Tiedä häntä sitten miten näin ihmeellisesti pääsi käymään kun Kaislakin on sentään omien sanojensa mukaan voittanut ala-asteen kolmannella tai neljännellä luokalla suunnistuskilpailu, ja Joensuun ruutukaavoituksessakin osaa liikkua melkein oikein. Itselläni ei ollut niin väliä, kun parilla sadalla rupialla pääsee kuitenkin takaisin guesthousin lähelle sanomalla taksituskille, että ””Kathmandu Guest House”. KGH on Thamelin ensimmäinen guest house, ja tunnettu maamerkki. Siitä hieman eteenpäin on meidän Yeti Guest Home.
Päästiin siis kipuamaan hitonmoiset portaat kohti taivasta, kuolemaan siinä välissä useamman kerran, kuvaamaan apinoita (siis muitakin kun eurooppalaisia turisteja eh heh), ja ihmettelemään upeita maisemia ja temppeliä 50 rupiin hinnasta (oikea hinta olisi ollut 100 rupiita, eli noin euron, mutta saatiin vapaaehtoistyöntekijäalennusta). Ne on muuten ovelasti sijoittanut lipunmyynnin temppeliin sinne portaiden viimeiselle tasanteelle, jotta varmasti kukaan ei sellaisen kipuamissuorituksen jälkeen haluaisi palata takaisin maksamatta.
Paluumatkalla alkoi satamaan kaatamalla vettä ja värjöteltiin puolisen tuntia suljetun kaupan edessä pienen pienessä katoksessa. Tästä taisi Kaisla tulla hitusen kipeäksi, koska on viimeaikoina niiskutellut aikalailla. Mutta mikä olisikaan ovelampi tapa viettää synttäreitä kun niistäminen ja nepalin kielen opiskelu? Monet hehkuttavat 20-vuotissynttäreitään sillä, että Alkosta saa nyt mitä vaan. Täältä saa kaikkea mitä alkostakin ja enemmän paikallisesta pikku myymälästä, mikä tuli pienenä shokkina kun näin ensimmäisen kerran rivin viskipulloja appelsiinimehun ja pringlestuubien välissä. Alkoholia ei ole tullut juotua, koska vieraassa paikassa haluaa olla skarppina ja muutenkin vapaaehtoistyöntekijänä olla esimerkkinä. Lisäksi ravintolabisse maksaa noin 2-3 aterian verran. Vaikka länsimaisena ei tarvitsekaan sniiduilla niin paljon, niin kyllä se vähän pistää miettimään kun vegetarian pulau maksaa 60 rupiaa (noin 50 senttiä) ja Heineken 200-300 rupiaa (2-3 euroa).

4 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää Kaisla!
    Toivottaa, Äiti ja Roosa

    VastaaPoista
  2. Moi! Törmäsin aivan täysin sattuman kautta blogiinne ja kiinnostuin samantien todella paljon. Olen nimittäin itse tosissani harkinnut lähteväni Nepaliin - mahdollisesti orpokotiin - vapaaehtoistyöhön ensi vuonna, ja juurikin Maailmanvaihdon kautta. Seuraan siis mielenkiinnolla reissuanne ja olen kiitollinen siitä, että joku jaksaa vääntää blogia omasta reissustaan. :)

    VastaaPoista
  3. Jep, pysykää vaan kasvisruoissa ja jättäkää ne Heinekenit vaikka siskolleni ;)
    Valaiskaa tietämätöntä ja kertokaa paikallisista tavoista. Mikä on tyypillinen nepalilainen aamiainen? Nukutaanko sängyssä vai lattialla? Onko WC:t samanlaisia kuin täällä?
    Joko Kaislan niiskutus on lakannut?
    Pitäkää huolta toisistanne,
    t' anne

    VastaaPoista
  4. Retiisi: Voidaan kyllä molemmat Petrin kanssa suositella lämpimästi Maailmanvaihtoa järjestönä! Onhan osallistumismaksu vähän hintava, mut matkailuhan maksaa muutenkin eikä ne pyri tuottamaan voittoa.
    Nepali on todella kiva maa, joten tänne kyllä kannattaa tulla!

    Anne: Nepalilaiset ei ymmärtääksemme varsinaisesti syö aamiaista. Ne syö päiväruuan todella aikaisin (kuulema jo joskus seitsemältä) ja toisen ison ilta-aterian. Meitä kuitenkin ollaan hemmoteltu länsimaisella ruualla, aamiaiseksi on ollut lettuja, kahvia ja valkoista paahtoleipää (kirjoitettiin ruuasta myös jotain vegamo.blogspot.com osoitteeseen).
    Kaikissa paikoissa missä ollaan yövytty on ollut sängyt, mutta ne on usein aika kovia, ja mulla oli ensimmäisen viikon ajan olkapäät kipeinä kun nukun kyljelläni... Nyt olen jo alkanut tottua tähän, tosin yöllä meidät aina herättää koirien haukunta. Täällä on ihan hirvittävästi kulkukoiria, joilla on omat laulukilpailut yöaikaan. Tässä myös elää lähistöllä mies joka aloittaa aamunsa kuudelta kiipeämällä katolle, heittämällä kourallisen riisiä ja nauramalla TOSI KOVAA. Tätä tosin ihmettelee jopa meidän nepalinkielenopettaja, joten ei varmaan kuulu paikallisiin tapoihin!
    WC:t on toistaiseksi ollut meillä kaikki samanlaisia kuin Suomessa, mutta on täällä kuulema paljon myös reikä lattiassa vessoja. Ero kuitenkin on siinä että täällä ei tule käyttää vessapaperia, sillä se tukkii viemärit. Täällä käytetään vettä, mikä on tietenkin myös paljon hygieenisempää, mut tämän takia paikalliset pitää vasenta kättä epäsiistinä, eikä sillä saisi syödä kun se on vessakäsi. Ei tämä vasemman käden välttäminen kuitenkaan ole kovin laajasti täällä Kathmandussa näkynyt...

    Ei minulla ollut kuin päivän mittainen nuha! Synttärit vietin kyllä vähän vielä puolikuntoisena, mutta kummasti se nuha meni sitten ohi. Tiedä sit mikä pikanuha se oli, tai ehkä korkea sijainti vaikuttaa terveyteen positiivisesti? :)
    Terkkuja Suomeen!

    VastaaPoista

Kommentoi