maanantai 10. toukokuuta 2010

Seportaasi: 6 päivää lakkoa

Suomalaisten on ehkä vaikea kuvitella miltä tuntuu kun kaikki, siis ihan kaikki paikat on kiinni, eikä liikennettä sallita (edes polkupyöriä). Nepalissa me koimme taas kerran Nepali Bhandan, yleislakon joka ulottuu kaikkiin mahdollisiin elämänalueisiin. Bhanda ei ole ensimmäinen laatuaan, jonka olemme kokeneet, sillä muistatte varmaan kuinka joulukuussa hehkutimme kolmen päivän yleislakosta. No, nyt meillä oli kaksi kertaa pidempi.

Lakko oli tällä kertaa paljon mielenkiintoisempi kuin joulukuussa, ja lehtiä tuli luettua joka päivä. Erityisen rankan yleislakosta teki sen, että kenelläkään ei ollut mitään hajua kuinka pitkään se tulee kestämään. Joulukuussa sentään ilmoitettiin, että pidetään kolmen päivän lakko. Tällä kertaa asetettiin loputon lakko, joka lopetetaan kun maoistien vaatimuksiin suostutaan. Nämä vaatimukset siis olivat, että pääministeri Madhav Kumar Nepal eroaa ja uusi hallitus muodostetaan, jossa maoistit suurimpana puolueena ovat johdossa. Tilannehan siis oli, että Nepalin Kongressi (Nepal Congress, NC) ja Nepalin Kommunistinen Puolue - Yhdistyneet Marxis-Leninistit (United Communist Party of Nepal - United Marxist-Leninist, UCPN-UML) ovat kaksi johtavaa puoluetta Nepalin hallituksessa, ja niiden muodostama koalitio jyräsi Maoistit (United Communist Party of Nepal - Maoist, UCPN-Maoist). Vähän sama jos SDP saisi 40 prosenttia äänistä, mutta Kokoomus ja Keskusta saisivat kukin vain 25 ja 25 prosenttia, mutta liittoutuisivat keskenään muodostaakseen oman hallituksensa. Nepalissa ei ole ainakaan minään merkittävänä puolueena oikeistolaista puoluetta, vaan keskustalainen (NC), lievästi vasemmistolainen (UCPN-UML) ja äärivasemmistolainen (UCPN-Maoist).

Maoistit siis haluavat korjata tilanteen, mieluiten mahdollisimman suurella voimannäytöllä. Vappuna maoistit pitivät massiivisen mielenosoituksen, johon osallistui tajuton lössi ihmisiä. 28. huhtikuuta maoisteja oli pääkaupungissa 150 000, ja vappuun mennessä maoisteja odotettiin tulevan 500 000. May Dayna puoli miljoonaa ihmistä ihmistä marssi 18 kohdasta pääkaupungin reunoilta keskustan Ratnaparkiin kuulemaan puolueen johtajan Pushpa Kamal Dahalin ("Prachandan") puhetta. Suomessa uutisoitiin, että "tuhannet maolaiset" marssivat kaduilla, mutta todellisuus taisi olla vähän toinen ainakin Nepalin omien lehtien mukaan. Me emme itse todistaneet yhtään vapun mielenosoituksista, sillä teimme töitä (mitäs muutakaan voisi tehdä työläisten omana päivänä?).

Toisena päivänä alkoi sitten lakko. Me emme sentään lakkoilleet, ja koko lakko ei suoraan vaikuttanut meidän arkeemme lastenkodilla. Melkein pystyi kuvittelemaan, ettei koko lakkoa ole, mutta heti kun lähti ulos, näki kuinka kaikki paikat oli kiinni eikä liikennettä ollut. Katolta pystyi myös näkemään, kuinka kaupungin yllä ei enää roikkunut pysyvää pöly- ja saastekerrosta, ja auringolaskut olivat parhaimpia vähään aikaan. Mäetkin näkyivät kirkkaasti pitkästä aikaa.

Olimme pelänneet että kärsimme kauheasta riisiä pinaatilla ruuasta koko lakon ajan mutta Aishworya yllättikin meidät, täällä syötiin momoja, tiibetiläisiä momoja ja leipää monena päivänä! Emme ole kysyneet mistä ruoka-ainekset taiottiin, mutta ilmeisesti jotkut tutun tutut lahjoittivat ruokatarvikkeita. Täällä oli monena päivänä vieraat "sedät ja tädit" auttamassa keittiössä, joten kenties he olivat jostakin taikoneet ruoka-aineksia lasten ja meidän iloksi.

Lopulta alkoi nyppimään, kun piti päästä nettiin, ja halusi iltapäivävälipaloja. Maoistit helpottivatkin pian tilannetta niin, että kaupat ja nettipaikat saivat olla auki 6-8 illalla, ja viimeisenä lakkopäivänä sai olla 6-10 illalla. Silti tonneittain kasviksia ja muita huonoksi meneviä ruoka-aineksia mätäni varastoihin. Kävin 3. tai 4. päivänä lakkoa ostamassa hedelmiä, ja mangoista vain kaksi näytti syömäkelpoisilta. Banaanit olivat kaikki vähän homeessa. Tilanne oli sama kaikkialla, ja lehdissä kerrottiin kuinka koko laaksosta loppuu ruoka jos lakko jatkuu.

Tässä kohtaa alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin puhunut kuinka maoistit hyökkäsivät rauhanomaisia lakon vastaisia mielenosoittajia vastaan, vandalisoivat kauppoja ja ravintoloita ja muuta vastaavaa, mutta piti melkein huutaa STOP THE PRESS eilen illalla. Kuulin amerikkalaiselta vapaaehtoiselta, joka tuntee amerikkalaisen journalistin, joka on kiertänyt Kathmandussa ja ollut paikan päällä mielenosoituksissa, että totuus on ollut vähän eri kuin mitä lehdissä on uutisoitu. Lehdet, kuten Kathmandu Post, The Himalayan Times ja Republica ovat pääasiassa Kathmandun rikkaiden bisnesmiesten äänitorvia, ja mitä bisnesmiehet enemmän pelkäävät kuin kommunisteja? Minun on siis vielä vaikea kertoa tässä vaiheessa mitä on laaksossa todella tapahtunut, kuka heitti sen tiilen ja kuka laukaisi ensimmäisenä kyynelkaasun. Palaan asiaan piakkoin.

Yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana voin sanoa, että lakon viimeisenä päivänä USAn suurlähettiläs vieraili maoistien johtajan Prachandan luona, ja lakko peruttiin TUNTI tämän tapaamisen jälkeen, aivan yhtäkkiä. Tavalliset rivimaoistit ovat hämmentyneitä ja vihaisia, ja syystäkin. Mitä sitten tulee tapahtumaan, ei voi vielä sanoa.


Kuva: Lakkonäkymä Maharajgunjissa, välillä pitää juosta poliisisetää karkuun. Kyltissä lukee että "Ei parkkeerausta".


Kuva: Lakon aikaan tehtiin momoja.


Kuva: Tämä on meillä vesitilanne useimmiten. Kuvassa kuution vesitynnyri.


Kuva: Lakkonäkymä Thamelista, lapset leikkivät tyhjällä tiellä.


Kuva: Kaisla teki näyttönsä vappuna.

1 kommentti:

  1. Teillä näyttäisi olevan kansa ja luonnonvoimat teidän palaamista vastaan :P Maolaisethan ainakin muistaakseni uutisoinnin mukaan ovat pistämässä uutta lakkoa päälle, ja täällä taas tulivuori tuprahtelee Islannissa ja lentokentät ovat vähän väliä suljettuina. Tuo tuhka kun tuppaa tukkimaan lentokoneiden turbiinit jolloin alastulo on vähän turhan vauhdikas..

    Mutta uhmatkaa luonnonvoimia ja lakkoja ja tulkaa sitten 29pv tänne niin ginit ja subwayt odottavat :) En vielä ole tosin keksinyt mistä saisin kätevimmin nuo subwayt kun ei millään jaksaisi Helsingin keskustaan lähteä pyörimään, mutta Maade kyllä järkkää ne jostain :D

    Onko muuten paluuajasta mitään tietoa? Minulle ei ainakaan ole tullut mitään informaatiota äipältä tai muualtakaan. Jos ei mitään muuta niin pistäkää vaikka abudabista tekstiviestiä niin ehdin kyllä tuonne lentokentälle varmasti ajoissa.

    VastaaPoista

Kommentoi